Idag, 13 augusti, är det dagen för minoriteten som svär över konservöppnare och mått.
Javisst, det är den internationella Vänsterhäntas dag.
Den här gruppen, runt tio procent av befolkningen, har en del utmaningar i vardagen. Därför är det lite märkligt att man så sällan hör dem beklaga sig, eller att någon politiker ställer sig på barrikaderna och lyfter deras sak.
Det närmaste jag lyckats hitta är den brittiska parlamentsledamoten Peter Luff som gjorde ett tappert försök i slutet av 90-talet. Han tog upp vänsterhänta barns situation i skolan och i en debatt vände han sig mot utbildningsministern och dundrade:
”En arrogant och dövörad majoritet högerhänta vägrar att inse problemen för vänsterhänta, eller ens acceptera att problemen existerar. Det är bara när den förtyckta minoriteten vänsterhänta gör sina röster hörda som vi kan börja se en förändring. Idag hoppas jag att vår nations vänsterhänta gör sin röst hörd!”
Ord och inga visor…
Men sedan gjorde han bort sig lite när han räknade upp en rad vänsterhänta genom historien, från Leonardo da Vinci och Winston Churchill till Napoleon Bonaparte, Jimi Hendrix, Marilyn Monroe och var och varannan amerikansk president de senaste decennierna.
Utbildningsministern svarade torrt: ”Din uppräkning av kända personer punkterar delvis din argumentation, eftersom vänsterhänta bevisligen åstadkommit på högsta nivå och tagit sin plats bland de största i historien”.
”Ja, så kan man ju också se på saken…”, tänkte nog Peter Luff.
Forskarna vet fortfarande inte varför vissa blir vänsterhänta. En undersökning visade att barn som snuttar på vänster tumme i mammans mage, blir vänsterhänta efter födseln. Lika för högerhänta. Alltså föds man med en dominerande hand.
Det är inte det enda hos människan som dominerar, de flesta har även ett dominerande öga, öra och ben. Det är så vi fungerar.
Undertecknad råkar tillhöra gruppen vänsterhänta och det är klart att det känns avigt ibland. Som när man ska dra ett kreditkort, klippa med sax, använda konservöppnare, köra cirkelsåg och en rad andra handverktyg och maskiner som nästan alltid är anpassade för högerhänta. Eller när man fyller ett mått och skalan hamnar på fel sida så att man måste byta hand. För att inte tala om när man drar ut ett måttband och siffrorna är uppochned, eller att bröd och brödkniv ligger åt ”fel” håll på lunchrestauranger och hotellfrukostar.
Men de flesta vänsterhänta är nog ändå rätt nöjda med sin lott. Livet blir ju inte alltid bättre bara för att det är enkelt. Ibland får man vackert inse sina små egenheter, eller om man hellre kallar dem superkrafter, och anpassa sig efter majoriteten.
Om du har någon vänsterhänt i din närhet så passa gärna på att säga grattis idag. Du kan också visa din solidaritet genom att använda en konservöppnare som en vänsterhänt. Lycka till i så fall!